Kerstdorp Gelster 2022

Wat hebben we in 2022 georganiseerd?

Lees het interview met een van onze hoofdsponsoren Adfizi.

Lees het interview met een van onze hoofdsponsoren Beltman.

Kerstmarkt Gelster

Het grootste evenement vond plaats op zaterdag 17 december 2022 tussen 16 en 21 uur: een kerstmarkt rondom de pittoreske Dorpsstraat. Midden tussen de karakteristieke boerderijen organiseerde Gelselaars Belang voor het eerst dit sfeervolle evenement. Ons al zo mooie dorp was geheel in kerstsfeer gehuld en omgetoverd tot een betoverend kerstdorp.

Er waren veel kerstactiviteiten. Een kerstmarkt, een verlichte kersttaferelenwandeling, optredens van lokale muziekverenigingen en een kerststallenexpositie. De kramen waren goed gevuld door lokale ondernemers. Van handgemaakte houten lampen tot Achterhoekse wijnen en van wol van Alpaca’s tot kleurrijke kerstdecoratie, de keuze was reuze.

Muziekvereniging Excelsior verkocht vanuit Dorpshoes Gelster tweedehands speelgoed en boeken. Bij het altijd gezellige Café Florijn kon je terecht voor een glühwein, warme chocolademelk of warme snack, met zorg bereid door kokkin Rita Bakker. Maar er waren ook diverse andere eetkramen. En als klap op de toepasselijke vuurpijl voerde toneelvereniging De Eendracht die dag het dolkomische toneelstuk Kroamschudd’n in Mariaparochie meerdere keren op en traden popkoor SoSjaal en muziekgroep Tempel Team diverse keren op.

Lees het interview met een van onze hoofdsponsoren Brundel.

Opening Kerstdorp Gelster

Bij de wensboom tegenover het Dorpshoes is op 10 december 2022 Kerstdorp Gelster rond 19.30 uur geopend. Daarna bracht een regionaal projectkoor en -ensemble onder leiding van Lotte Sieverink ons vanaf 20.00 uur alvast in kerststemming in de Waterstaatskerk.

Verlichte kersttaferelenwandeling in verlicht dorp

Van zaterdag 10 december t/m vrijdag 30 december 2022 kon je door de verlichte dorpskern van Gelselaar van kersttafereel naar kersttafereel wandelen.

Plattegrond

Wensboom

Zaterdag 17 december 2022, tijdens de kerstmarkt

Bezoekers van de kerstmarkt konden voor een dierbare een wens doen door een wensbal te kopen en deze in de prachtig versierde wensboom in de weide tegenover Dorpshoes Gelster te hangen. Een aantal wensen hebben we in vervulling laten gaan.

Waarom organiseren we Kerstdorp Gelster?

In Gelselaar vinden we leefbaarheid ontzettend belangrijk. Natuurlijk, Gelselaar is pittoresk en dus toeristisch in trek. Ons dorp is niet voor niets sinds 2013 aangewezen als beschermd dorpsgezicht door de Provincie Gelderland. Maar de goede leefbaarheid is werkelijk het kloppend hart van het dorp. En zoals we dat in Gelselaar dus graag doen, willen we ook van Kerstdorp Gelster een evenement maken. Kerstdorp Gelster belooft wederom een mooie samenwerking te worden tussen inwoners, verenigingen en ondernemers in Gelselaar.

Midden in de coronapandemie is het idee voor Kerstdorp Gelster ontstaan. Juist die vanzelfsprekendheid van elkaar ontmoeten moesten we allemaal missen en dat viel zwaar. Gelselaars Belang bestuurslid Bas Bokhorst heeft eind 2020 samen met Rita Bakker van Café Florijn de voorloper van Kerstdorp Gelster georganiseerd; een verlichte kersttaferelenwandeling door het dorp. Kerstfan Rita organiseerde namens Stichting Bie Winkels elk jaar al een lichtjesroute voor de basisschool kinderen van Gelselaar door de weilanden rondom het dorp en samen hebben zij de verlichte kerststallenwandeling in 2020 tot een succes gemaakt.